Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΗΡΩΑΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ!




Ήρωας κατά λάθος…Αληθινός ήρωας ή μήπως ήρωας κατασκευασμένος από τα μέσα; Μάλλον το δεύτερο θα έλεγα πως διαπιστώσαμε από το έργο με τίτλο ήρωας κατά λάθος Έναν ήρωα ψάχνουν πάντα τα μέσα. Έναν ήρωα όχι για την ηρωική του πράξη η το ηρωικό του φρόνημα αλλά έναν ηρώα που ακόμα και αν είναι ψεύτικος θα αποτελέσει ένα καλό θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για κάποιες μέρες.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Το ζητούμενο τους είναι να φέρει πρώτος ο δημοσιογράφος το θέμα. Στο συγκεκριμένο έργο μάλιστα η πρωταγωνίστρια υποδύεται μια πωρωμένη δημοσιογράφο χωρίς ιδιαιτέρους συναισθηματισμούς αφού ακόμα και μπροστά στην θέα ενός ανθρώπου που αυτοκτόνησε εκείνη παρέμεινε ατάραχη και ικανοποιημένη για τις αποκλειστικές εικόνες. Από όλα τα μέσα η τηλεόραση εξ’ αίτιας της ταχύτητας με την οποία μπορούν να μεταδοθούν οι ειδήσεις και της μεγάλης της απήχησης στον κόσμο έχει την δυνατότητα να δημιουργεί πολλών ειδών « ήρωες » ,να διαμορφώνει απόψεις και να επηρεάζει γνώμες. Με την ίδια ευκολία που μπορεί να ανεβάσει κάποιον με την ιδία και ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να τον κατεβάσει.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην τηλεόραση είναι μια ομάδα ατόμων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτα και πάνω από όλα η δουλεία τους. Για αυτούς η δουλεία δεν είναι για να κάνουν την ζώη τους πιο εύκολη αλλά μέσα από αυτήν ζουν. Είναι άτομα πωρωμένα και αδηφάγα σε τέτοιο βαθμό που ο ανθρώπινος πόνος δεν τους αγγίζει. Για τον οπερατέρ είναι τα χρώματα των εικόνων , για τον μοντέρ η σύνθεση των εικόνων , για την δημοσιογράφο το πρώτο θέμα και για τον διευθυντή η υπεροχή του καναλιού από τα υπόλοιπα. Ο επαγγελματισμός πάνω από όλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: