Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ






Ημερίδα με θέμα τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και την τηλεόραση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής .Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και μίλησαν σημαντικοί άνθρωποι του χώρου της τηλεόρασης από όλη σχεδόν την Ευρώπη. Ο κάθε ένας πήρε τον λόγο με την σειρά του ενώ την συζήτηση συντόνιζε ο κ. Προκόπης Δούκας , παρουσιαστής ειδήσεων της ΝΕΤ.

Οι ομιλητές , είπαν πως οι κάτοικοι της γηραιάς ηπείρου πρέπει να καταλάβουμε πως ναι μεν είμαστε Έλληνες , Ιταλοί , Γάλλοι αλλά πάνω και πρώτα από όλα θα έπρεπε να είμαστε ευρωπαίοι με κοινές αξίες και κουλτούρα. Πχ τώρα με τις επικείμενες ευρωεκλογές όλες οι τηλεοράσεις βλέπουν τις εκλογές μέσω του πρίσματος των χωρών τους και όχι έχοντας ως γνώμονα το κοινό καλό. Αντίθετα όμως , όταν έχουμε την ανάγκη να προστατευτούμε από κάτι επικαλούμαστε την ασφάλεια που μας προσφέρει η ενότητα μας .

Για να μπορέσουν οι κάτοικοι των χωρών της Ευρώπης να συμπεριφερθούν ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα Ευρωπαϊκά θέματα . Αυτό όμως δεν είναι κάτι απλό κυρίως για τρεις λόγους . Ο πρώτος είναι πως αυτά τα θέματα είναι δύσκολα , δυσνόητα και με λεξιλόγιο που απαιτεί ένα αρκετά υψηλό μορφωτικό επίπεδο . Ο δεύτερος είναι πως οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα ακριβώς επειδή τα βρίσκουν δύσκολα και βαρετά . Ο τρίτος είναι πως οι δημοσιογράφοι πολλές φορές λένε ανοησίες όταν καταπιάνονται με τις προερχόμενες εκ Βρυξελλών ειδήσεις γιατί οι ίδιοι δεν είναι καλοί γνωστές του θέματος και τους λείπει η εξειδίκευση. Οι τρεις παραπάνω ανασταλτικοί παράγοντες όμως δεν είναι δυσεπίλυτοι . Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποκτήσουν εξειδίκευση και να βρουν το κλειδί ώστε να καταστήσουν ελκυστικές και ενδιαφέρουσες τις Ευρωπαϊκές ειδήσεις καθώς και να απλοποιήσουν την γλώσσα . Άλλωστε , και σύμφωνα με την δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη οι Έλληνες είναι ένα κοινό που αν και δηλώνει άγνοια για αυτά τα θέματα , ενδιαφέρεται σε ποσοστό 57% να μαθαίνει ευρωπαϊκά νέα . Το ποσοστό αυτό είναι ικανοποιητικό αλλά όχι αρκετό . Στα υπόλοιπα μέλη κράτη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 46% .

Κάτι πρέπει να αλλάξει… Και εδώ είναι που μπαίνει η τηλεόραση. Ο κόσμος πρέπει να απαιτήσει να πάψουν τα Ευρωπαϊκά νέα να αντιμετωπίζονται με την λογική του μονόστηλου . Πρέπει να απαιτήσει ποιοτικότερη τηλεόραση . Ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός ειδικά τώρα που στο νέο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι οι αποστάσεις είναι μικρότερες από ποτέ . Η τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει στην εξοικείωση των πολιτών με την Ευρωπαϊκή τους πλέον ταυτότητα .

Αυτή που διανύουμε είναι μια περίοδος σημαντικής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης . Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού France 24 Jean-Yves Bonsergent η κρίση αυτή έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις και στην Ευρωπαϊκή ένωση . Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει η ένωση να λειτουργήσει μόνο σαν ένωση και όχι το κάθε κράτος ξεχωριστά και μεμονωμένα . Η Ευρώπη είναι μια πραγματική δύναμη και αν ενεργήσουμε σαν μια θα φανεί η δύναμη μας . « Ζήτω η κρίση» για να δούμε πως λειτουργεί και που χρησιμεύει η ένωση .

Δεν υπάρχουν σχόλια: