Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ






Ημερίδα με θέμα τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και την τηλεόραση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής .Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και μίλησαν σημαντικοί άνθρωποι του χώρου της τηλεόρασης από όλη σχεδόν την Ευρώπη. Ο κάθε ένας πήρε τον λόγο με την σειρά του ενώ την συζήτηση συντόνιζε ο κ. Προκόπης Δούκας , παρουσιαστής ειδήσεων της ΝΕΤ.

Οι ομιλητές , είπαν πως οι κάτοικοι της γηραιάς ηπείρου πρέπει να καταλάβουμε πως ναι μεν είμαστε Έλληνες , Ιταλοί , Γάλλοι αλλά πάνω και πρώτα από όλα θα έπρεπε να είμαστε ευρωπαίοι με κοινές αξίες και κουλτούρα. Πχ τώρα με τις επικείμενες ευρωεκλογές όλες οι τηλεοράσεις βλέπουν τις εκλογές μέσω του πρίσματος των χωρών τους και όχι έχοντας ως γνώμονα το κοινό καλό. Αντίθετα όμως , όταν έχουμε την ανάγκη να προστατευτούμε από κάτι επικαλούμαστε την ασφάλεια που μας προσφέρει η ενότητα μας .

Για να μπορέσουν οι κάτοικοι των χωρών της Ευρώπης να συμπεριφερθούν ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα Ευρωπαϊκά θέματα . Αυτό όμως δεν είναι κάτι απλό κυρίως για τρεις λόγους . Ο πρώτος είναι πως αυτά τα θέματα είναι δύσκολα , δυσνόητα και με λεξιλόγιο που απαιτεί ένα αρκετά υψηλό μορφωτικό επίπεδο . Ο δεύτερος είναι πως οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα ακριβώς επειδή τα βρίσκουν δύσκολα και βαρετά . Ο τρίτος είναι πως οι δημοσιογράφοι πολλές φορές λένε ανοησίες όταν καταπιάνονται με τις προερχόμενες εκ Βρυξελλών ειδήσεις γιατί οι ίδιοι δεν είναι καλοί γνωστές του θέματος και τους λείπει η εξειδίκευση. Οι τρεις παραπάνω ανασταλτικοί παράγοντες όμως δεν είναι δυσεπίλυτοι . Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποκτήσουν εξειδίκευση και να βρουν το κλειδί ώστε να καταστήσουν ελκυστικές και ενδιαφέρουσες τις Ευρωπαϊκές ειδήσεις καθώς και να απλοποιήσουν την γλώσσα . Άλλωστε , και σύμφωνα με την δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη οι Έλληνες είναι ένα κοινό που αν και δηλώνει άγνοια για αυτά τα θέματα , ενδιαφέρεται σε ποσοστό 57% να μαθαίνει ευρωπαϊκά νέα . Το ποσοστό αυτό είναι ικανοποιητικό αλλά όχι αρκετό . Στα υπόλοιπα μέλη κράτη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 46% .

Κάτι πρέπει να αλλάξει… Και εδώ είναι που μπαίνει η τηλεόραση. Ο κόσμος πρέπει να απαιτήσει να πάψουν τα Ευρωπαϊκά νέα να αντιμετωπίζονται με την λογική του μονόστηλου . Πρέπει να απαιτήσει ποιοτικότερη τηλεόραση . Ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός ειδικά τώρα που στο νέο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι οι αποστάσεις είναι μικρότερες από ποτέ . Η τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει στην εξοικείωση των πολιτών με την Ευρωπαϊκή τους πλέον ταυτότητα .

Αυτή που διανύουμε είναι μια περίοδος σημαντικής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης . Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού France 24 Jean-Yves Bonsergent η κρίση αυτή έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις και στην Ευρωπαϊκή ένωση . Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει η ένωση να λειτουργήσει μόνο σαν ένωση και όχι το κάθε κράτος ξεχωριστά και μεμονωμένα . Η Ευρώπη είναι μια πραγματική δύναμη και αν ενεργήσουμε σαν μια θα φανεί η δύναμη μας . « Ζήτω η κρίση» για να δούμε πως λειτουργεί και που χρησιμεύει η ένωση .

ΕΛΛΑΔΑ,Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!




Εσπασε όλα τα ρεκόρ...
...η φτώχεια στη χώρα μας. .Ανακοινώθηκε το πόρισμα που συνέταξαν από κοινού το Παρατηρητήριο Φτώχειας Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα σε φτώχεια στην Ευρώπη των 27 χωρών, αμέσως μετά τη Λετονία. Οι φτωχοί στη χώρα φθάνουν το 20,1% του πληθυσμού της, δηλαδή ένας στους πέντε κατοίκους έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η εικόνα επιδεινώνεται περαιτέρω εφόσον ληφθεί ως γνώμονας «η γραμμή φτώχειας» της Δανίας, καθώς τότε το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί. Το πόρισμα χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό το σύστημα κοινωνικής προστασίας (επιδόματα, βοηθήματα κτλ.) στη χώρα μας, ενώ επισημαίνει ότι οι φτωχοί στην Ελλάδα δεν είναι μόνον οι άνεργοι, αλλά σε μεγάλο βαθμό εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η φτώχεια δεν μειώνεται όταν αυξάνεται η απασχόληση και κάμπτεται το ποσοστό ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά φτώχειας με αυτά των ανέργων! Όμως η επίσημη πολιτεία έχει βάλει σαν όριο της φτώχιας τα 500 ευρώ και έχει το κεφάλι της ήσυχο. Βρίσκει στις στατιστικές που κάνει λίγους φτωχούς. Για να το κάνουμε πιο λιανά . Αν υποθέσουμε ότι το νοίκι είναι 280 ευρώ το μήνα , ο πολίτης που καλείται να επιβιώσει με 7 ευρώ και 34 λεπτά ημερησίως για την πολιτεία δεν είναι φτωχός Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας εμφανίζουν κυρίως χώρες της Νότιας Ευρώπης (δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), καθώς και χώρες με φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος (Βρετανία και Ιρλανδία).Τα διάφορα επιδόματα, βοηθήματα εκτός των συντάξεων, παρουσιάζουν τη μικρότερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των 27 κρατών, γεγονός το οποίο φανερώνει την αναποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΗΡΩΑΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ!




Ήρωας κατά λάθος…Αληθινός ήρωας ή μήπως ήρωας κατασκευασμένος από τα μέσα; Μάλλον το δεύτερο θα έλεγα πως διαπιστώσαμε από το έργο με τίτλο ήρωας κατά λάθος Έναν ήρωα ψάχνουν πάντα τα μέσα. Έναν ήρωα όχι για την ηρωική του πράξη η το ηρωικό του φρόνημα αλλά έναν ηρώα που ακόμα και αν είναι ψεύτικος θα αποτελέσει ένα καλό θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για κάποιες μέρες.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Το ζητούμενο τους είναι να φέρει πρώτος ο δημοσιογράφος το θέμα. Στο συγκεκριμένο έργο μάλιστα η πρωταγωνίστρια υποδύεται μια πωρωμένη δημοσιογράφο χωρίς ιδιαιτέρους συναισθηματισμούς αφού ακόμα και μπροστά στην θέα ενός ανθρώπου που αυτοκτόνησε εκείνη παρέμεινε ατάραχη και ικανοποιημένη για τις αποκλειστικές εικόνες. Από όλα τα μέσα η τηλεόραση εξ’ αίτιας της ταχύτητας με την οποία μπορούν να μεταδοθούν οι ειδήσεις και της μεγάλης της απήχησης στον κόσμο έχει την δυνατότητα να δημιουργεί πολλών ειδών « ήρωες » ,να διαμορφώνει απόψεις και να επηρεάζει γνώμες. Με την ίδια ευκολία που μπορεί να ανεβάσει κάποιον με την ιδία και ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να τον κατεβάσει.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην τηλεόραση είναι μια ομάδα ατόμων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτα και πάνω από όλα η δουλεία τους. Για αυτούς η δουλεία δεν είναι για να κάνουν την ζώη τους πιο εύκολη αλλά μέσα από αυτήν ζουν. Είναι άτομα πωρωμένα και αδηφάγα σε τέτοιο βαθμό που ο ανθρώπινος πόνος δεν τους αγγίζει. Για τον οπερατέρ είναι τα χρώματα των εικόνων , για τον μοντέρ η σύνθεση των εικόνων , για την δημοσιογράφο το πρώτο θέμα και για τον διευθυντή η υπεροχή του καναλιού από τα υπόλοιπα. Ο επαγγελματισμός πάνω από όλα!

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ!




Τώρα, εδώ που τα λέμε δεν μπορώ να πω ότι είμαι εντελώς σίγουρη πως ο φετινός ανοιξιάτικος Νοέμβρης μας οφείλεται σώνει και καλά στη παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Αλλά και εκεί να μην χρεώνεται, το δικό μας μετεωρολογικό τερτίπι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας είναι πια γεγονός που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Και μήπως θορυβείται ουσιαστικά κανείς, που τα παγόβουνα λιώνουν σωρηδόν στην Αρκτική και οι πολικές αρκούδες έχουν μπει σε αναγκαστική δίαιτα; Μήπως ιδρώνει κανενός το αυτί που, σύμφωνα με το οικολογικό site http://www.onehundredmonths.org/ απομένουν μόνο 8,3 χρόνια μέχρι να μπει ο πλανήτης στην φάση της μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής καταστροφής; Η στροφή για παράδειγμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με εξαίρεση τους εσαεί πρωτοπόρους και ουσιαστικούς Σκανδιναβούς ,παραμένει γράμμα κενό για αναπτυγμένους και αναπτυσσόμενους. Εν μέσω, λοιπόν όλης αυτής της παραδόπιστης κεκτημένης αδιαφορίας, το νέο σύνταγμα του μικρού Εκουαδόρ ήρθε να ταράξει τα νερά (έστω και σε επίπεδο ουτοπίας).

Σύμφωνα λοιπόν με το νεοσύστατο καταστατικό χάρτη αυτής της πάμφτωχης κεντροαμερικανικής χώρας, τα ποτάμια, τα δάση, τα ζώα και ο ίδιος ο αέρας που αναπνέουμε αποκτούν πλήρη νομικά δικαιώματα για πρώτη φορά στην ιστορία.


Τι θα πει αυτό; Πολύ απλά ότι εφεξής στο Εκουαδόρ μεμονωμένα άτομα και κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη όταν βλάπτεται το περιβάλλον , ακόμα και αν οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν έχουν υποστεί άμεση βλάβη. Στο όνομα λοιπόν της Pachamama, της μάνας γης κατά τους Ινδιάνους Κέτσουα, οι Εκουαδοριανοί βγαίνουν και προασπίζονται τις Άνδεις και τον Αμαζόνιο τους σε πείσμα των πολυεθνικών που δεν χαμπαρίαζουν από τέτοιους μητριαρχικούς ρομαντισμούς!!


ΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΛΕΙΠΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΤΡΟΦΗ!

ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ;

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ!

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008


ΠΛΩΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ…

Από το 1994 είχε διατυπωθεί η πρόταση για την κυκλοφορία θαλάσσιων λεωφορείων από το Πειραιά μέχρι την Βάρκιζα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η παραλιακή λεωφόρος. Από τότε μέχρι σήμερα άρχισε και η λειτουργία του τραμ αλλά λύση στο κυκλοφοριακό δεν βρέθηκε και τα θαλάσσια λεωφορεία τίθενται ξανά επί τάπητος. Ο δήμαρχος του Αλίμου κ. Ορφανός είπε πως αν αυτή η ιδέα υλοποιηθεί θα είναι για να ψυχαγωγήσει τους πολίτες και τους τουρίστες και πως δεν θα λύσει ούτε το κυκλοφοριακό ούτε το συγκοινωνιακό πρόβλημα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η τιμή του εισιτηρίου πρόκειται να κυμανθεί από επτά έως δώδεκα ευρώ. Άρα μάλλον θα είναι λίγο δύσκολο για έναν πολίτη να το καθιερώσει ως καθημερινό μέσο μετακίνησης…

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΠΟΤΟ..!


Το IMPERIA ICE CLUB άνοιξε πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και σίγουρα ασυνήθιστο μπαρ με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά για τα δικά μας μεσογειακά δεδομένα. Μετά λοιπόν τα ice hotels και clubs στις Σκανδιναβικές χώρες, ήρθε η σειρά της Αθηνάς της δεύτερης σε σειρά πόλης μετά το Μιλάνο να υιοθετήσει την ιδέα.




Στο ξενοδοχείο Fresh στην οδό Σοφοκλέους 26 βρίσκεται το παγωμένο μπαρ για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν 30 τόνοι πάγου. Τα κομμάτια του συμπαγούς πάγου σκαλίστηκαν πραγματικά στο χέρι για να συνθέσουν ολόκληρο το σκηνικό. Τα πάντα στο χώρο ,οι τοίχοι, η μπάρα, τα ποτήρια, ο καναπές, και τα φωτιστικά είναι όλα από πάγο.





Αρχικά εισέρχεστε σε ένα lounge bar που λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής και αναμονής στο οποίο η θερμοκρασία είναι στους 21 βαθμούς κελσίου. Εκεί αρχίζει η προετοιμασία... Ξεκινάτε τρώγοντας zakuskis ρωσικά finger food δηλαδή και ακούτε world και ethnic ήχους. Εκεί φοράτε ισοθερμικά τζάκετ και γάντια που σας προμηθεύουν και εισέρχεστε στον προθάλαμο ο ποιος βρίσκεται στους 5 βαθμούς κελσίου. Μετά από λίγη ώρα και μόλις το σώμα σας έχει προσαρμοστεί στην θερμοκρασία ανοίγουν οι πόρτες και μπροστά σας αποκαλύπτεται το παγωμένο τοπίο των -5 βαθμών κελσίου...





Το μπαρ χωράει 15 άτομα και σερβίρεται μόνο βότκα αφού είναι το μοναδικό ποτό που αντέχει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής μέσα στο μπαρ είναι τα 25 λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα περνάτε ξανά από τον εξομοιωτή για να καταλήξετε και πάλι στο lounge bar και να συνεχίσετε την διασκέδαση σας.





Η είσοδος είναι 25 ευρώ με τρία κοκτέιλ βότκας . Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χορεύετε με την δυνατή dance μουσική που παίζει ο dj ώστε να παραμένετε ζεστοί.... Το Imperia Ice Club είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας από τις 20:00 μέχρι και τις πολύ πρωινές ώρες τα Παρασκευοσαββατα. Καλή διασκέδαση...


Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα παρατηρείται κυρίως τα τελευταία χρόνια όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξ' αίτιας του κακού και ελλιπούς σωφρονιστικού συστήματος και των μεγάλων κυμάτων λαθρομετανάστευσης προς την χωρά μας. Η εγκληματικότητα στην χώρα μας αυξάνεται ετησίως σταθερά κατά 3% και αφορά σε διαρρήξεις σπιτιών, ληστείες τραπεζών, αρπαγή τσαντών, βιασμούς γυναικών και παραβιάσεις του νόμου περί ναρκωτικών ενώ ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2008 έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στο λαθρεμπόριο και στις πλαστογραφίες.



Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αθηνών Δρ. Άγγελο Τσιγκρή ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την παραβατική συμπεριφορά, την εγκληματικότητα και την συγγραφή εγκληματολογικών βιβλίων η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των αλλοδαπών στη χώρα μας. Αυτοί επιζητώντας άμεσα καλύτερη ζωή και απελπισμένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους συχνά διαπράττουν κλοπές συντελώντας αρνητικά στην αύξηση των αδικημάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μόνο το 2007 συνελήφθησαν περίπου 6500.λαθρομεταναστες.





Στην αύξηση της εγκληματικότητας συμβάλλει πολύ αρνητικά και ο εγκλεισμός στην φυλακή. Το σωφρονιστικό σύστημα ως ιδέα υπάρχει από την αρχαιότητα όμως ποτέ αυτή η ιδέα δεν υλοποιήθηκε σωστά. Σύμφωνα με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα οι κατάδικοι στις φυλακές γίνονται χειρότεροι λόγω των συνθηκών που επικρατούν και λόγω του τόσο μεγάλου αριθμού συγκεντρωμένων εγκληματιών οι οποίοι βάση δημοσιευμένων στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ συχνά δημιουργούν καλά οργανωμένα δίκτυα δράσης μέσα και έξω από της φυλακές όπως π.χ. η περίπτωση του Παλαιοκώστα με την απείρου κάλους απόδραση του με ελικόπτερο από την αυλή των φυλακών ''υψίστης'' κατά τα άλλα ασφαλείας. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κάποιος εχει φυλακιστεί για μικροπράγματα η αρνητική αντιμετώπιση από την κοινωνία σχεδόν πάντα τον αναγκάζει να επιστρέψει στην παραβατική συμπεριφορά. Το 50% του συνολικού αριθμού των φυλακισμένων στις φυλακές του νομού Αττικής είναι αλλοδαποί.





Από το 1998 μέχρι και σήμερα οι ληστείες τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 138%, οι απάτες κατά 175% και οι βιασμοί κατά 52% ενώ μόνο από πέρσι μέχρι και σήμερα οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 43,4% και η διαρρήξεις κατά 21,8%.



Ένα άλλο στοιχείο που συντελεί στην αύξηση της εγκληματικότητας είναι η ελλιπής αστυνόμευση και οι ανύπαρκτες περιπολίες. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ΓΑΔΑ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα τον Νοέμβριο του 2007, η έκρηξη της εγκληματικότητας οφείλεται επίσης στην αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ. Στην έκθεση αυτή μάλιστα ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής ,υποστράτηγος Ιωάννης Μποέμικας δεν δίστασε να παραδεχτεί πως η δραστηριότητα σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής είναι ''απογοητευτική". Αυτό όμως που επιδεινώνει την κατάσταση είναι πως μόλις το 9% των κλοπών και των διαρρήξεων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής εξιχνιάζεται. Με ένα όχι και τόσο παρήγορο ή ελπιδοφόρο ποσοστό δεν είναι περίεργο που τα στοιχεία έρευνας τα οποία δημοσιεύτηκαν από την Ελευθεροτυπία το 2006 εμφανίζουν τους Έλληνες εξαιρετικά δύσπιστους ως προς την αξιοπιστία της αστυνομίας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα και σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες οι Έλληνες αναδεικνύονται ως οι πιο ανασφαλείς και τα επίπεδα της εγκληματοφοβίας είναι πολύ υψηλά.





Παρ' όλα αυτά όμως και με βάση την Ευρωπαϊκή έκθεση της EYROSTAT για την εγκληματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις θέσεις με την λιγότερη εγκληματικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες 26.





Τα υψηλά ποσοστά της εγκληματικότητας σε μια χώρα είναι απόδειξη της κοινωνικής παθογένειας. Σύμφωνα με τον Δρ. Τσιγκρή στην χωρά μας και γενικά στις σύγχρονες κοινωνίες για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της εγκληματικότητας πρέπει μεταξύ άλλων να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, να αναβαθμιστεί το κοινωνικό κράτος, να ενσωματωθούν οι μειονότητες και να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;


Στην πραγματικότητα ένας δημοσιογράφος έχει και πρέπει να έχει απόλυτη ελευθερία λόγου και δημοσίευσης των ειδήσεων και των πληροφοριών του. Όταν όμως, το θέμα έρχεται στη ελευθερία του λόγου σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό.


Στην χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, υπάρχουν δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το καλλιτεχνικό-κοινωνικό ρεπορτάζ. Στο όνομα αυτού, εκθέτουν καθημερινά, τις ιδιωτικές στιγμές των διαφόρων προσωπικοτήτων στα μέσα ενημέρωσης. Επίσης, υπάρχουν μέσα, όπως, περιοδικά, εφημερίδες π.χ. Espresso, Hello, Ciao και τηλεοπτικές εκπομπές σε πολλά κανάλια τα οποία ζουν κυριολεκτικά ξεπουλώντας την προσωπική ζωή και την ιδιωτικότητα των δημοφιλών αυτών προσώπων.

Είναι γεγονός πως ο κόσμος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις εύπεπτες και ανάλαφρες ειδήσεις και αυτό φαίνεται από την διαρκή αναπαραγωγή τους σε πολλές εκπομπές, όλες τις ώρες της ημέρας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχει στη χώρα μας, κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο ασχολείται μόνο με αυτού του είδους τις ειδήσεις. Η υψηλή τηλεθέαση του δελτίου δείχνει πως το τηλεοπτικό κοινό ενδιαφέρεται αρκετά για τις προσωπικές στιγμές των διασήμων της χώρας μας. Όταν λοιπόν η επιβράβευση που μεταφράζεται με μεγάλη αναγνωσιμότητα, πωλήσεις και υψηλή τηλεθέαση έρχεται απλόχερα από το κοινό, είναι λογικό πως κάθε επιχείρηση που επιδιώκει το κέρδος θα συνεχίζει να δημοσιοποιεί ότι αφορά στη προσωπική ζωή των δημοφιλών ατόμων, π.χ. καλλιτέχνες, πολιτικοί, αθλητές κ.α.


Όμως, για να μην κατηγορούμε για όλα τα μέσα αυτού του είδους, πρέπει να παραδεχτούμε, πως υπάρχουν και κάποιοι που επιδιώκουν την δημοσιότητα και την προβολή με κάθε τρόπο, είτε προκαλώντας, είτε δημιουργώντας επεισόδια μόνο και μόνο για να βρεθούν στις σελίδες ενός περιοδικού. Υπάρχει βεβαία και η άποψη πως όταν κάποιος εκτίθεται λόγω του επαγγέλματος του πρέπει να αναμένει ότι θα ασχοληθούν μαζί του και μάλιστα χωρίς να ενοχλείται.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να εισχωρεί στην ιδιωτική σφαίρα κάθε ανθρώπου μόνο και μόνο επειδή θέλει να φτιάξει ένα εξώφυλλο ή μια είδηση που θα "πουλήσει". Σαφώς, ο δημοσιογράφος έχει και επιβάλλεται να έχει το δικαίωμα να μιλάει και να σχολιάζει άφοβα κάποιον, που μέσω του επαγγέλματος του εκτίθεται. Όμως, θα ήταν καλύτερα να σχολιάζει τον λόγο για τον οποίο εκτίθεται, δηλαδή την επαγγελματική του υπόσταση, και να μην παρεισφρέει στα προσωπικά δεδομένα του.


Η ελευθέρια του λόγου όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα έχει όρια. Τα όρια και οι υποχρεώσεις του δημοσιογράφου ως προς τον σεβασμό της προσωπικότητας και της ιδιωτικής σφαίρας είναι κατοχυρωμένα και συνταγματικά. Θεμελιώνονται κυρίως στις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1,5, παρ. 1,7, παρ. 2, 9, 19 αλλά και στο άρθρο 19 παρ. 2-3 του Διεθνούς Συμφώνου. Επίσης στο άρθρο 7 του Ν. 2472/1997 που αφορά στην προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με αυτά η επέμβαση των δημοσιογράφων στα προσωπικά δεδομένα του ατόμου έχει παράνομο και καταχρηστικό χαρακτήρα και ο θιγόμενος μπορεί να κινηθεί νομικά.