Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα παρατηρείται κυρίως τα τελευταία χρόνια όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξ' αίτιας του κακού και ελλιπούς σωφρονιστικού συστήματος και των μεγάλων κυμάτων λαθρομετανάστευσης προς την χωρά μας. Η εγκληματικότητα στην χώρα μας αυξάνεται ετησίως σταθερά κατά 3% και αφορά σε διαρρήξεις σπιτιών, ληστείες τραπεζών, αρπαγή τσαντών, βιασμούς γυναικών και παραβιάσεις του νόμου περί ναρκωτικών ενώ ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2008 έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στο λαθρεμπόριο και στις πλαστογραφίες.



Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αθηνών Δρ. Άγγελο Τσιγκρή ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την παραβατική συμπεριφορά, την εγκληματικότητα και την συγγραφή εγκληματολογικών βιβλίων η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των αλλοδαπών στη χώρα μας. Αυτοί επιζητώντας άμεσα καλύτερη ζωή και απελπισμένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους συχνά διαπράττουν κλοπές συντελώντας αρνητικά στην αύξηση των αδικημάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μόνο το 2007 συνελήφθησαν περίπου 6500.λαθρομεταναστες.





Στην αύξηση της εγκληματικότητας συμβάλλει πολύ αρνητικά και ο εγκλεισμός στην φυλακή. Το σωφρονιστικό σύστημα ως ιδέα υπάρχει από την αρχαιότητα όμως ποτέ αυτή η ιδέα δεν υλοποιήθηκε σωστά. Σύμφωνα με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα οι κατάδικοι στις φυλακές γίνονται χειρότεροι λόγω των συνθηκών που επικρατούν και λόγω του τόσο μεγάλου αριθμού συγκεντρωμένων εγκληματιών οι οποίοι βάση δημοσιευμένων στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ συχνά δημιουργούν καλά οργανωμένα δίκτυα δράσης μέσα και έξω από της φυλακές όπως π.χ. η περίπτωση του Παλαιοκώστα με την απείρου κάλους απόδραση του με ελικόπτερο από την αυλή των φυλακών ''υψίστης'' κατά τα άλλα ασφαλείας. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κάποιος εχει φυλακιστεί για μικροπράγματα η αρνητική αντιμετώπιση από την κοινωνία σχεδόν πάντα τον αναγκάζει να επιστρέψει στην παραβατική συμπεριφορά. Το 50% του συνολικού αριθμού των φυλακισμένων στις φυλακές του νομού Αττικής είναι αλλοδαποί.





Από το 1998 μέχρι και σήμερα οι ληστείες τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 138%, οι απάτες κατά 175% και οι βιασμοί κατά 52% ενώ μόνο από πέρσι μέχρι και σήμερα οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 43,4% και η διαρρήξεις κατά 21,8%.



Ένα άλλο στοιχείο που συντελεί στην αύξηση της εγκληματικότητας είναι η ελλιπής αστυνόμευση και οι ανύπαρκτες περιπολίες. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ΓΑΔΑ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα τον Νοέμβριο του 2007, η έκρηξη της εγκληματικότητας οφείλεται επίσης στην αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ. Στην έκθεση αυτή μάλιστα ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής ,υποστράτηγος Ιωάννης Μποέμικας δεν δίστασε να παραδεχτεί πως η δραστηριότητα σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής είναι ''απογοητευτική". Αυτό όμως που επιδεινώνει την κατάσταση είναι πως μόλις το 9% των κλοπών και των διαρρήξεων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής εξιχνιάζεται. Με ένα όχι και τόσο παρήγορο ή ελπιδοφόρο ποσοστό δεν είναι περίεργο που τα στοιχεία έρευνας τα οποία δημοσιεύτηκαν από την Ελευθεροτυπία το 2006 εμφανίζουν τους Έλληνες εξαιρετικά δύσπιστους ως προς την αξιοπιστία της αστυνομίας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα και σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες οι Έλληνες αναδεικνύονται ως οι πιο ανασφαλείς και τα επίπεδα της εγκληματοφοβίας είναι πολύ υψηλά.





Παρ' όλα αυτά όμως και με βάση την Ευρωπαϊκή έκθεση της EYROSTAT για την εγκληματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις θέσεις με την λιγότερη εγκληματικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες 26.





Τα υψηλά ποσοστά της εγκληματικότητας σε μια χώρα είναι απόδειξη της κοινωνικής παθογένειας. Σύμφωνα με τον Δρ. Τσιγκρή στην χωρά μας και γενικά στις σύγχρονες κοινωνίες για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της εγκληματικότητας πρέπει μεταξύ άλλων να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, να αναβαθμιστεί το κοινωνικό κράτος, να ενσωματωθούν οι μειονότητες και να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: