Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ!




Τώρα, εδώ που τα λέμε δεν μπορώ να πω ότι είμαι εντελώς σίγουρη πως ο φετινός ανοιξιάτικος Νοέμβρης μας οφείλεται σώνει και καλά στη παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Αλλά και εκεί να μην χρεώνεται, το δικό μας μετεωρολογικό τερτίπι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας είναι πια γεγονός που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Και μήπως θορυβείται ουσιαστικά κανείς, που τα παγόβουνα λιώνουν σωρηδόν στην Αρκτική και οι πολικές αρκούδες έχουν μπει σε αναγκαστική δίαιτα; Μήπως ιδρώνει κανενός το αυτί που, σύμφωνα με το οικολογικό site http://www.onehundredmonths.org/ απομένουν μόνο 8,3 χρόνια μέχρι να μπει ο πλανήτης στην φάση της μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής καταστροφής; Η στροφή για παράδειγμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με εξαίρεση τους εσαεί πρωτοπόρους και ουσιαστικούς Σκανδιναβούς ,παραμένει γράμμα κενό για αναπτυγμένους και αναπτυσσόμενους. Εν μέσω, λοιπόν όλης αυτής της παραδόπιστης κεκτημένης αδιαφορίας, το νέο σύνταγμα του μικρού Εκουαδόρ ήρθε να ταράξει τα νερά (έστω και σε επίπεδο ουτοπίας).

Σύμφωνα λοιπόν με το νεοσύστατο καταστατικό χάρτη αυτής της πάμφτωχης κεντροαμερικανικής χώρας, τα ποτάμια, τα δάση, τα ζώα και ο ίδιος ο αέρας που αναπνέουμε αποκτούν πλήρη νομικά δικαιώματα για πρώτη φορά στην ιστορία.


Τι θα πει αυτό; Πολύ απλά ότι εφεξής στο Εκουαδόρ μεμονωμένα άτομα και κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη όταν βλάπτεται το περιβάλλον , ακόμα και αν οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν έχουν υποστεί άμεση βλάβη. Στο όνομα λοιπόν της Pachamama, της μάνας γης κατά τους Ινδιάνους Κέτσουα, οι Εκουαδοριανοί βγαίνουν και προασπίζονται τις Άνδεις και τον Αμαζόνιο τους σε πείσμα των πολυεθνικών που δεν χαμπαρίαζουν από τέτοιους μητριαρχικούς ρομαντισμούς!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: